суботу, 21 грудня 2019 р.

Виноград виявився кращим реагентом для доріг, ніж сіль

 Згідно з дослідженням Вашингтонського державного університету, виноград і деякі інші сільськогосподарські продукти можуть замінити сольові реагенти, які застосовуються на дорогах взимку.
   Дослідники говорять не про сам виноград, а про його шкірку, яка є відходом виробництва соків або вина. Отриманий з неї екстракт перевершив за своїми характеристиками інші засоби, які використовують від ожеледиці, в тому числі дорожню сіль і більш екологічно чисту суміш сольового розчину і бурякового соку.
   Приблизно 27 мільйонів тонн дорожньої солі (натрій хлориду) використовується на автодорогах США в зимові періоди. Хлориди не розкладаються в навколишньому середовищі і можуть представляти довгострокові екологічні ризики.
   Найбільш поширені реагенти містять хімічні речовини, які викликають корозію металів, руйнують асфальт, бетон і є небезпечними для мешканців водойм. Щоб знизити корозійний вплив, в реагенти стали додавати буряковий сік, але й він виявився шкідливий для мешканців водойм, оскыльки потрапляючи в воду, знижує рівень кисню в ній.
   В результаті безлічі випробувань і досліджень команда вчених виявила, що їх реагент на основі виноградного екстракту, отриманий з шкірки винограду шляхом хімічної деградації і природного бродіння, швидше топить лід, і майже не шкодить бетону і асфальту, а також водойм.