суботу, 14 грудня 2019 р.

Чим пахне Новий рік та Різдво?

 Найбільш довгоочікувані зимові свята - Новий рік та Різдво. Новий рік у нас асоціюється із запахом мандарин та ялинки, а Різдво - із запахом ладану - одного з дарів, піднесених волхвами Каспаром, Мельхіором і Бальтазаром немовляті Ісусу.
 За допомогою передових прийомів аналітичної хімії та експертів-органолептиків (фахівців з дегустації запахів) хімікам вдалося ідентифікувати ключові молекули аромату ладану - два ізомери рідкісних карбонових кислот, присутніх в незначній кількості в ефірній олії ладану.
 Ладан відомий людині з глибокої давнини. Це ароматична деревна смола, яку отримують з кори дерев роду босвелія, або ладанного дерева. Ладан багато разів згадується в Біблії і використовується під час богослужінь.
 Незважаючи на тисячолітню історію застосування ладану, будова хімічних сполук, які надають йому характерний запах, до недавнього часу залишалося загадкою.
 Класичні методики, такі, як тонкошарова хроматографія, газова хроматографія разом з мас-спектрометрією, і навіть високоефективна рідинна хроматографія не мали достатньої чутливості, щоб ідентифікувати всі основні одоранти ладану.
 Тому вчені використовували хроматографію-одориметрію. Метод полягає в наступному: газ-носій, який містить речовину, виділену з суміші за допомогою хроматографії, розподіляється по двох газових лініях, одна з них подає речовину на мас-спектрометр, а інша - на одориметричний порт.
 Експерт-органолептик, який знаходиться біля виходу цього пристрою, в повному розумінні цього слова може відчути, чим пахне кожен пік хроматограми. Відомо, що нюхові рецептори носу фахівців-органолептиків і флейвористів - цінні інструменти, часто більш чутливі, ніж лабораторне обладнання.
 Такий спосіб аналізу дозволив ідентифікувати дві раніше невідомі речовини, які отримали назву цис- і транс-ладанові кислоти (ізомери 2-октилциклопропілкарбонової кислоти), запах яких найбільш точно відповідає характерному запаху ладану. При цьому сумарна частка цих речовин становить всього 0,2% від маси сухого ладану. Щоб виділити всього міліграм суміші ладанових кислот, довелося переробити 3 кг ефірної олії з кори ладанного дерева.
 Молекули, яким раніше приписували запах ладану, насправді не мають його характерного запаху, а багато з них взагалі не пахнуть. Єдиний раніше ідентифікований одорант з ладановою ноткою - схожа за будовою на ладанові кислоти цис-ізокаскарилова кислота (цис-2-гептилциклопропілкарбонова кислота), виділена з цедри цитрусових. Можливо, цис-2-гептилциклопропілкарбонова кислота взаємодіє з тими ж нюховими рецепторами, що і ладанові кислоти, проте в ладані ця речовина так і не була виявлена.

Створено новий стійкий матеріал для уловлювання вуглекислого газу

 Вчені зі Швеції розробили новий матеріал для уловлювання вуглекислого газу. Він стійкий, швидко захоплює цільову сполуку  і його виробництво дуже дешево.
 Уловлювання та зберігання вуглекислого газу - це технологія, яка привертає до себе багато уваги та дискусій. Вона може допомогти нам впоратися з підвищенням концентрації вуглекислого газу в атмосфері і зробити світ трохи чистішим. Але до сих пір створювані вченими нові матеріали і процеси для уловлювання вуглекислого газу викликали безліч "побічних ефектів" і вимагали серйозних вкладень.
 Нове дослідження продемонструвало стійку недорогу альтернативу з чудовими властивостями захоплення вуглекислого газу. Матеріал являє собою гібридну піну на основі желатину та наноцеллюлози, яка містить велику кількість цеолітів - мікропористих алюмосиликатов.
 Вчені показали, що цей матеріал має досить перспективні властивості. Пориста структура надає йому високу здатність до адсорбції вуглекислого газу. Цеоліт і раніше передбачалося використовувати для уловлювання сполуки Карбону. Але до сих пір перешкодою були труднощі в роботі зі звичайними великими частками цеоліту. Це заважало їх оптимальному використанню.
 У своєму дослідженні вчені запропонували новий спосіб отримання частинок цього матеріалу з використанням суспензії. Це означає, що вони можуть бути легко включені в високопористу піну з наноцеллюлози і желатину.