Найбільш довгоочікувані зимові свята - Новий рік та Різдво. Новий рік у нас асоціюється із запахом мандарин та ялинки, а Різдво - із запахом ладану - одного з дарів, піднесених волхвами Каспаром, Мельхіором і Бальтазаром немовляті Ісусу.
За допомогою передових прийомів аналітичної хімії та експертів-органолептиків (фахівців з дегустації запахів) хімікам вдалося ідентифікувати ключові молекули аромату ладану - два ізомери рідкісних карбонових кислот, присутніх в незначній кількості в ефірній олії ладану.
Ладан відомий людині з глибокої давнини. Це ароматична деревна смола, яку отримують з кори дерев роду босвелія, або ладанного дерева. Ладан багато разів згадується в Біблії і використовується під час богослужінь.
Незважаючи на тисячолітню історію застосування ладану, будова хімічних сполук, які надають йому характерний запах, до недавнього часу залишалося загадкою.
Класичні методики, такі, як тонкошарова хроматографія, газова хроматографія разом з мас-спектрометрією, і навіть високоефективна рідинна хроматографія не мали достатньої чутливості, щоб ідентифікувати всі основні одоранти ладану.
Тому вчені використовували хроматографію-одориметрію. Метод полягає в наступному: газ-носій, який містить речовину, виділену з суміші за допомогою хроматографії, розподіляється по двох газових лініях, одна з них подає речовину на мас-спектрометр, а інша - на одориметричний порт.
Експерт-органолептик, який знаходиться біля виходу цього пристрою, в повному розумінні цього слова може відчути, чим пахне кожен пік хроматограми. Відомо, що нюхові рецептори носу фахівців-органолептиків і флейвористів - цінні інструменти, часто більш чутливі, ніж лабораторне обладнання.
Такий спосіб аналізу дозволив ідентифікувати дві раніше невідомі речовини, які отримали назву цис- і транс-ладанові кислоти (ізомери 2-октилциклопропілкарбонової кислоти), запах яких найбільш точно відповідає характерному запаху ладану. При цьому сумарна частка цих речовин становить всього 0,2% від маси сухого ладану. Щоб виділити всього міліграм суміші ладанових кислот, довелося переробити 3 кг ефірної олії з кори ладанного дерева.
Молекули, яким раніше приписували запах ладану, насправді не мають його характерного запаху, а багато з них взагалі не пахнуть. Єдиний раніше ідентифікований одорант з ладановою ноткою - схожа за будовою на ладанові кислоти цис-ізокаскарилова кислота (цис-2-гептилциклопропілкарбонова кислота), виділена з цедри цитрусових. Можливо, цис-2-гептилциклопропілкарбонова кислота взаємодіє з тими ж нюховими рецепторами, що і ладанові кислоти, проте в ладані ця речовина так і не була виявлена.
Немає коментарів:
Дописати коментар