Хімія кавуна
Хімія кавуна визначається декількома хімічними речовинами. Але основні речовини - це лікопен і форхлорфенурон. Саме вони впливають на колір і розмір зрілого кавуна.
Лікопен
Лікопен надає червоний колір багатьом фруктам і ягодам, у тому числі кавуну. Лікопен був вперше отриманий з помідорів швейцарцями Р. Вільшеттером і Г. Ешером у 1910 році. А в 1950 хімік Пауль Каррер синтезував лікопен в лабораторії.
Форхлорфенурон
Форхлорфенурон безпосередньо впливає на розмір плода, прискорюючи його зростання. Однак передозування форхлорфенурона може привести до непередбачуваних наслідків.
Відомий випадок, коли у 2011 році китайські фермери не розрахували і внесли занадто багато форхлорфенурону. Разом з ідеальною погодою для вирощування кавунів, передозування форхлорфенурона привела до того, що кавуни стали рости занадто швидко. Результатом такого стрімкого зростання став надлишковий тиск усередині кавуна, що в свою чергу призвело до вибухів плодів. Вибухи кавунів були настільки потужними, що їх шматки знаходили на площі близько 45 гектарів.
А щодо запаху?
Звичний аромат кавуна дають речовини, що утворюються в процесі ферментативного окислення жирних кислот в результаті розрізання кавуна. Основну роль у букеті запахів грають альдегіди з 6 і 9 атомами Карбону.
Один з головних компонентів запаху - (Z,Z)-3,6-нонадіеналь, про який говорять «пахне кавуном». Інший кавуновий альдегід - (Z)-3-гексеналь також вносить вклад в букет запахів свіжоскошеної трави.
Немає коментарів:
Дописати коментар