середа, 16 грудня 2020 р.

Азбука хімічного посуду. Бюретка


Бюретка - лабораторний посуд для точного визначення невеликих об'ємів газів (газова бюретка) і рідин (бюретка для титрування). Звичайну бюретку використовують у титриметричному аналізі. Це тонка градуйована скляна трубка, відкрита на одному кінці і забезпечена запірним краном (скляним або тефлоновим) або затискачем на іншому. Призначена для точного вимірювання об'єму відібраної з неї рідини. 
Градуювання залежить від об'єму. Зазвичай великі поділки нанесені через кожен мілілітр, а дрібні - через 0,1 мл, у бюретці маленького об'яму (5 мл) дрібні ділення зазвичай нанесені кожні 0,01 мл.
Бюретками вимірюють об'єми рідин при титруванні. Зазвичай використовують бюретки місткістю 25 та 50 мл.
 



Немає коментарів:

Дописати коментар