неділя, 12 вересня 2021 р.

Мармеладки у вигляді білків допоможуть сліпим дітям вивчати хімію


    Американські хіміки створили їстівні і неїстівні тривимірні моделі дев'яти різних білків, які можна безпечно обмацувати ротом. У перспективі такі матеріали допоможуть дітям зі слабким зором вивчати хімію. У роботі, опублікованій в журналі Science Advances, вчені протестували моделі на зрячих студентах і школярах, а також на хлопчику з ретинобластомою - сині одного з авторів дослідження. Як повідомляють автори, учасники добре розпізнали моделі різних білків один від одного.
    Близько 36 мільйонів людей у ​​всьому світі позбавлені зору і ще 216 мільйонів мають серйозні проблеми із зором. З них 1 мільйон сліпих дітей. Слабозорі школярі і студенти стикаються з труднощами у вивченні наук.
    Навчання сліпих і слабозорих дітей вимагає задіяння інших органів чуттів, і дотик пальцями - не єдиний варіант. Дослідження показують, що тактильна чутливість язику більша, ніж у кінчиків пальців. Однак навчальних матеріалів, які можна було б покласти в рот, поки не існує.
    Тепер хіміки під керівництвом Кейтлін Баумер (Katelyn M. Baumer) з Бейлорского університету в Техасі створили їстівні желатинові моделі різних білків, подібні мармеладним ведмедикам, а також моделі з неїстівного матеріалу, але безпечного для тримання в роті.
Неїстівні моделі надрукували на 3D-принтері з хірургічного воску. Їх виготовили в двох розмірах: невеликих (розміром з арахіс - від 5 до 20 міліметрів в діаметрі) і маленьких (розміром з рисове зерно - від 2 до 10 міліметрів в діаметрі). Хіміки покрили їх фіолетовим і помаранчевим харчовими барвниками і помістили в коробку під назвою «Ботаніки» («Nerds»).
(A) Маленькі неїстівні моделі кальмодулина і карбоангідрази II, у порівнянні за розміром з попкорном або рисинок; (B) неїстівні моделі з хірургічного воску (вгорі: невеликого розміру; внизу: маленького); (C) желатинові моделі, пофарбовані і непофарбовані; (D) маленька неїстівна модель зі страхувальної ниткою; (E-G) неїстівні моделі в різних упаковках (показані в демонстраційних цілях).
    Для виготовлення мармеладок гарячий желатин заливали в силіконові форми (зроблені за допомогою надрукованих 3D-моделей), використовуючи звичайну кондитерську піпетку. У роботі використовували желатиновий порошок «Jell-O» з апельсиновим смаком. Заповнені форми поміщали в холодильник на п'ять днів, щоб дати суміші затвердіти, а потім цукерки сохли ще тиждень. Приготування мармеладок доручили студентам Бейлорского університету, які не мають подібних навичок. Цим вчені хотіли продемонструвати, що з цим завданням може впоратися будь-яка людина без спеціальної підготовки. Їстівні моделі виготовили тільки одного розміру (приблизно з арахіс), так як при спробі зробити їх трохи менше, деякі особливо тендітні желатинові структури розламувалися.

Немає коментарів:

Дописати коментар